Poček 2009

V soboto  12.09.2009 in nedeljo 13.09.2009 je Društvo ljubiteljev terenskih vozil 4x4 Lijak organiziralo srečanje terenskih vozil na vojaškem vadbišču Poček. To srečanje je potekalo v znamenju desete obletnice društva 4x4 Lijak.

Začetek sobotnega srečanja ob 12. uri z  prihodom udeležencev na kraj dogajanja ter velikim sprejemom prijav, kar 75 terenskih vozil iz 14 slovenskih klubov je presenetil organizatorja (Klub Land Rover Slovenija, Tornado Offroad, Mud`s Spirit, Extrem team, Jezerski slapovi 4x4, Campagnola Ponikve, Sam Kamn, ORC 4x4 Gorenske, ORC White Tiger, ORC Obala, ORC 3Kraji, X Sports, Expedition Trevel ext. in Hrast Tržišče).

Tekmovanje v vožnji po potovalni knjigi (road book) se je začelo s presenečenjem. Organizator je presledek med startom tekmovalcev zapolnil s strelskim tekmovanjem. Namesto dvominutnega čakanja na startu, so ta čas udeleženci izkoristili za streljanje z zračno puško in fračo. Eden izmed posadke je streljal s fračo, drugi z zračno puško. Mnogim udeležencem je frača povzročala velike težave. Cilji nikakor niso hoteli pasti. Najboljše strelske posadke so: prvo mesto David Lesjak, klub ORC White Tiger, drugo mesto Drago Kokanovič in tretje Kandare Rihard, oba klub Sam Kamn.Po končanem streljanju so posadke odpeljale s potovalno knjigo po progi.

Namen vožnje je bil uspešno in najhitreje prevoziti progo po potovalni knjigi, kar je večina tudi storila. Vendar vedno se najdejo posamezniki, ki hočejo pokazati svoja specifična znanja in se za napotke organizatorja ne zmenijo. Sklepam, da je takšna vožnja za njihovo razumevanje prezahtevna. Kljub opozarjanju organizatorja na spoštovanje omejitev so se dogajale nepravilnosti, prav zaradi tistih nekaj posameznikov.

Ob prihodu v cilj so bile posadke pogoščene z večerjo, dobro kapljico ter zabavo do jutranjih ur.

Nedelja zjutraj, organizirano bujenje s sireno, brez zamud pri zajtrku. Ob 9. uri udeleženci ponovno dvignejo potovalno knjigo in se odpeljejo po sobotni progi. Po prihodu v cilj podelitev pokalov najbolj natančnim strelcem in najštevilčnejšim klubom na srečanju. Najštevilčnejši klub je Klub Land Rover Slovenija kar z 12 posadkami, drugo mesto je osvojil Klub Tornado Offroad z 8 posadkami in tretje mesto je pripadlo Klubu Mud`s Spirit  s 6 posadkami.

Pohvaliti velja Klub Land Rover Slovenija za njihov profesionalni pristop na srečanju. Velika večina udeležencev je praviloma razumela namen srečanja in vzorno spoštovala pravila prireditve in takih udeležencev si vsak želi še v večjem številu. Hkrati pa apeliramo na tiste udeležence, ki se požvižgajo na pravila organizatorja, da s takimi dejanji ogrožajo organizacijo takšnih prireditev. Vsak, ki je kdaj poskušal kaj organizirati v offroadu ve zakaj gre.

Poček 2009 je dokazal, da si ljubitelji terenskih vozil želimo podobnih srečanj tudi v prihodnje, v klubu 4x4 Lijak si močno prizadevamo, da bi se tradicija na Počku nadaljevala.

Nasvidenje naslednje leto na POČKU 2010

Pripravil: Tadej Špacapan

Nekaj slik v galeriji