DP Lijak 2009

V soboto 6.6.2009 in nedeljo 7.6.2009 je Društvo ljubiteljev terenskih vozil 4x4 Lijak priredilo tekmovanje Lijak 2009 v off roadu, ki se točkuje za državno prvenstvo. Tekmovalo se je v treh različnih kategorijah: hard trial, soft trial in spretnostna vožnja.

V soboto je tekmovanje potekalo v Ozeljanu natančneje v Mlacu. Tam so se tekmovalci preizkusili v hard trial-u na treh postavljenih progah. Kljub napovedanemu slabemu vremenu se je dirke udeležilo deset posadk (voznik-sovoznik) iz Slovenije in Italije. Nekaterim tekmovalcem so razmočene proge povzročale težave in okvare vozil. Nekaj posadk je odstopilo in začelo s popravilom vozil.

Naslednji dan se je tekmovanje preselilo v glinokop na Vogrskem. Tukaj so se tekmovalci pomirili v vseh treh navedenih kategorijah. V hard trial-u je po sobotnem napornem dnevu začelo tekmovanje spet devet posadk. Na videz lahke proge so zopet povzročile težave in odstope posadk. Vse hard trial preizkušnje so v celoti prevozile le tri posadke. Zmaga je pripadala primorski posadki Nemac-Maršič, klub Mud`s Spirit iz Obrova, drugo mesto pa je pripadlo posadki Zorn-Arčon, klub Špric Team iz Renč in tretje mesto pa posadki Škrabar-Fagiani, klub GFI iz Gradiške (Italija). Posadka Erjavec-Vončina, klub 4x4 Lijak je z velikimi tehničnimi težavami zasedla sedmo mesto.

Kar štiriindvajset tekmovalcev se je pomerilo v spretnostni vožnji in soft trial-u. Sobotna večerna nevihta je dodobra namočila pripravljeno progo in povzročila težave prvim startnim številkam na progi. S potekom tekmovanja se je proga osušila in omogočilo višjim startnim številkam doseganje boljših časov. To je izkoristil Denis Vit iz Gorice (Italije), ki je v kategoriji A spretnostne vožnje in v soft trial-u zasedel prvo in tretje mesto. Ostale mesta so zasedali tekmovalci iz klubov po Sloveniji. Od domačih tekmovalcev je nastopil v spretnostni vožnji in soft trial-u le Bojan Špacapan, ki je pa imel smolo pri žrebu številk in s štartno številko ena zasedel skromno deseto mesto.

Organizacija takšne prireditve zahteva veliko dela in sredstev. Društvo vsako leto ob pomoči sponzorjev organizira eno najboljših tekmovanj s terenskimi vozili v Sloveniji, na katero se tekmovalci radi vračajo. Tekmovanje je privabilo veliko gledalcev iz Slovenije in Italije, ter potrdilo zanimanje za tovrstna tekmovanja.

Ob tej priliki se Društvo 4x4 Lijak zahvaljuje Turističnemu društvu Ozeljan, KS Ozeljan - Šmihel in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Nova Gorica za pomoč pri organizaciji tega tekmovanja.

Se vidimo naslednje leto!

Pripravil: Tadej Špacapan

Galerija slik