Jesenski off road

V nedeljo 30. 10. 2011 je klub 4x4 Lijak ob pomoči kluba Extreme team organiziral tekmovanje v hard trialu in spretnostni vožnji za državno prvenstvo Slovenije.

Lep sončen dan se je pričel s startom hard triala, kjer so vozniki svoja vozila parkirali na določeni točki v glinokopu, nato pa so na znak glavnega sodnika hard triala stekli iz pred osrednjega prostora prireditve proti svojim vozilom in se po lastni izbiri odpravili na eno od vstopnih točk na progi. Vozili so 3 ure na tehnično zahtevni vendar tekoči progi. Poligon na Vogrskem je ponudil mešanico terenov, tako suhega lapornatega pa do prave ilovnate brozge. Po treh urah si je zmago zagotovila posadka Mlakar – Sibinovic iz kluba GFI, drugo mesto je zasedla posadka Arčon – Gorjan in tretje mesto je pripadlo posadki Škabar – Škabar. Naša posadka Vončina – Erjavec je ostala tik pod stopničkami na četrtem mestu.

Po startu hard triala se je pričela tudi spretnostna vožnja, prvič v Sloveniji je potekala po sistemu izpadanja, brez merjenja časa etape. Preprosto in enostavno. Proga izpeljana večinoma po lapornatemu terenu z nekaj tehničnimi deli in prehodi izvedenih preko vodnih ovir. Že sam start je povzročal tekmovalcem nekaj preglavic, saj so ob sodnikovem zamahu z zastavo vozniki zagnali motorje in startali. Spretnostno vožnjo so pričele malo številčne kategorije B in C. Prvi so na progo zapeljali vozniki v kategorij B, tri posadke. V prvi vožnji so vozili 10 minut in še dodaten krog, nato pa sta jim sledili še dve vožnji po 3 kroge, do odoločitve zmagovalca. Prav tako je vozila tudi kategorija C, dve posadki, le da je zmagovalec bil znan že etapo prej. Več mnogobojev smo videli v kategoriji A, med petnajstimi posadkami.

 Kategorija A je vozila tekmovanje na izpadanje, vozili so 3 kroge na etapo in po štiri vozila hkrati. V nadaljevanju tekmovanja sta se prva dva v skupini pomerila s prvima dvema v drugi skupini in tako naprej. Poraženci prve skupine pa s poraženci druge skupine. Takšen način napredovanja v nadaljevanje tekmovanja je omogočal tudi kakšen spodrsljaj na startu, saj ima tekmovalec z doseženim vsaj drugim mestom v skupini možnosti uvrstitve v finale. Tako se je tvorila skupina za veliki finale med zmagovalci in mali finale med poraženci. Vsak tekmovalec je prevozil do tri etape. Tak sistem tekmovanja je tako zanimiv za gledalce in tekmovalce. Videli smo veliko športnega duha in fair playa.

V spretnostni vožnji sta na zastopala Domen Kogovšek, ki je zasedel 10. mesto in Bojan Špacapan, ki je zasedel odlično 2. mesto.

Takšen način tekmovanja v spretnostni vožnji naredi spretnostno vožnjo živo in zanimivo. Tekmovalci več vozijo, ter preizkušajo svoje jeklene koničke na vzdržjivosti.  Upamo, da bo od sedaj naprej tak način tekmovanja stalnica državnega prvenstva Slovenije.

Pripravil: Tadej Špacapan

Galerija slik