Istra Challenge 2008

Že 5. leto zapored se je posadka Žust-Bončina udeležila Istra( Exide) Challenge-a. Štiri dnevna dirka v okolici Pazina je bila letos v znamenju lepega vremena in hude mednarodne konkurence, to je bil tudi vzrok za letošnjo nekoliko slabšo uvrstitev saj na taki podlagi Suzuki ni mogel konkurirati, če zraven dodamo še človeški faktor pri branju road-booka, je rezultat tu.

Prvi dan,četrtek 23.10. 2008 Popoldne, po opravljenih formalnostih, start na prolog, dve lahki etapi 2x vitlanje, že tam smo videli, iz kakšnega testa so tekmovalci, za nekatere je bil pravi športni dan, brez vitlanj, sovozniki pa kot gospodi. Seveda zvečer pa druženje in priprave na naslednji dan.

Drugi dan,Petek 24.10. 2008 Po kolikor toliko prespani noči start na road-book s 6 hardi in glede na to, da je bilo potrebno prevoziti kar 70km slabih poti je bilo najpomembnejše kako priti nazaj do servisa cel, čeprav hardi niso bili zelo ekstremni, mogoče je bilo malo moteče dohitevanje vozil pred hardi, drugače pa proge zeloo lepo pripravljene. Po 8-9h dirkanja skoraj brez premora, se prileže počitek, na srečo je bilo s Suzukijem in posadko vse v redu, tako da je odpadlo nočno popravljanje zlomljenih polosi ipd.

Tretji dan,Sobota 25.10.2008 Zelo podoben dan kot petek dodamo zraven še 10km road-booka in nočno moro sovoznikov, vitlanje pod daljnovodom. Izgleda kot lepo očiščen zelo strm hrib s križem kražem posejanimi čoki in posekanimi drevesi dolg kakih 300-400m,vseeno se je našel korenjak in pripeljal sovoznika na vrh. Seveda ta dan ni manjkal obvezen lapor,pa tehnično zahtevna stezica in še kaj bi se našlo. Po drugem srečnem dnevu,kar se okvar tiče,se je posadka zopet malo sprostila in mednarodni praznik pršuta v Tinjanu je bil kot nalašč za spoznavanje drugih kultur in običajev.

Četrti dan Nedelja 26.10.2008
Hvala tistemu ki se je odločil da premaknemo ure za eno uro nazaj. Dirka pa je ta dan namenjena predvsem gledalcem, tekmovalci pa večinoma ne morejo nadoknaditi izgubljenega, je pa lepo videti tiste tri ekstreme kjer so vozila velikokrat na meji in se včasih zgodi da jo tudi kateri preseže.

Splošen vtis z dirke zelo dober, nočemo niti pomisliti kako dolgi bi bili road-booki, če bi deževalo, pa vseeno bi bilo za našo posadko bolje. Med 36 tekmovalci je naša posadka zasedla 12. mesto in se za nekaj časa poslavlja z off-road scene.

Pripravil: Primož Bončina

Galerija slik