X-sport 2010

V soboto 09.10.2010 in nedeljo 10.10.2010 je društvo X-sport organiziralo tekmovanje v hard offroadu. Tekme se je udeležilo 22 posadk iz Slovenije, Italije in Avstrije, med njimi je bil tudi naša posadka kluba 4x4 Lijak, Rok Erjavec in Erik Vončina.

To tekmovanje je bilo nekaj posebnega, saj takšnega načina tekmovanja v hard trialu v Slovenji še ne dobro poznamo. Bolj poznan je za tiste tekmovalce, ki obiskujejo tekmovanja v tujini.

Člani društva X-sport so pripravili približno 4 km dolgo krožno progo. Tekmovalci so se najprej pomerili na prologu. Glede na rezultate s prologa so se razdelili na pet startnih mest, enakomerno razporejenih na progi, vozila so starala v zamiku ene minute. Čas vožnje je bil fiksen, točke pa se je pridobilo ob uspešno prevoženih kontrolnih točkah. Zmagala je posadka, ki je prevozila največ kontrolnih točk. Sobotna prireditev je bila razdeljena na dva dela, prolog dopoldan in pet ur vožnje popoldan, ter v nedeljo tri ure. Tak sistem je bil pri tekmovalcih odlično sprejet, saj so dobili veliko mero vožnje. Skupaj torej kar osem ur čiste vožnje, kar v primeru klasičnih etap ne bi bilo možno fizično izpeljati. Vse posadke so bile vidno utrujene, kar štejemo le kot plus organizatorju. O težavnosti proge pričajo predvsem številni odstopi, saj je malo katera posadka vozila oba dneva brez tehničnih okvar. Na progi sami pa so hitrejši vozniki včasih morali počakati kakšno minuto tiste počasnejše, ki so jih na primernih mestih lahko prehiteli, zaželena pa je bila tudi medsebojna pomoč. X-sportovci so tokrat res zadeli v polno in pripravili odlično tekmo. V prihodnosti upamo, da se bo za izvedbo takih tekmovanj opogumil še kateri klub.

Posadka Erjavec-Vončina je z dobro medsebojno usklajenostjo prišla do četrtega mesta, a tokrat ni šlo brez tehničnih težav s Suzuki Samurajem. Avgusta ko je off road klub 4x4 Wernberg iz avstrijske Koroške organiziral tekmovanje v hard trialu imenovano 8. Kärntentrophy 2010, sta naše društvo sta zastopala Rok Erjavec, ter izkušeni sovoznik Primož Bončina, ki je zamenjal odsotnega Erika Vončino. Kljub nekaj smole sta na koncu zasedla še vedno odlično sedmo mesto.

Klub 4x4 Lijak čestita naši posadki za uspešne rezultate na tekmovanju in jim zaželi veliko uspehov v nadaljevanju tekmovanj. Organizatorju tekmovanja X-sport se zahvaljuje za odlično in dobro izpeljano tekmovanje.

Pripravil: Tadej Špacapan