Vogrsko X-sport 2009

V soboto 03.10.09 in nedeljo 04.10.09 je društvo X-sport organiziralo tretje tekmovanje v hard offroadu. Tekme se je udeležilo 20 posadk iz Slovenije, Italije in Avstrije, med njimi je bil tudi naš podmladek kluba 4x4 Lijak, Rok Erjavec in Erik Vončina.

To tekmovanje je bilo nekaj posebnega, saj takšnega načina tekmovanja v hard trialu v Slovenji še ne poznamo. Bolj poznan je za tiste tekmovalce, ki obiskujejo tekmovanja v Avstriji in Nemčiji. V Sloveniji se je tak način tekmovanja v hardu odvijal prvič, zato je bilo toliko bolj zanimivo za tekmovalce in gledalce.

Člani društva X-sport so pripravili približno 4 km dolgo krožno progo. Tekmovalci so se razdelili na pet startnih mest, enakomerno razporejenih na progi, vozila so starala v zamiku ene minute. Čas vožnje je bil fiksen, točke pa se je pridobilo ob uspešno prevoženih kontrolnih točkah. Zmagala je posadka, ki je prevozila največ kontrolnih točk. Sobotna prireditev je bila razdeljena na dva dela, dve urni dopoldan in dve in pol urni popoldan, ter v nedeljo dve uri in pol na spremenjeni progi. Tak sistem je bil pri tekmovalcih odlično sprejet, saj so dobili veliko mero vožnje. Skupaj torej kar sedem ur čiste vožnje, kar v primeru klasičnih etap ne bi bilo možno fizično izpeljati. Vse posadke so bile vidno utrujene, kar štejemo le kot plus organizatorju. O težavnosti proge pričajo predvsem številni odstopi, saj je malo katera posadka vozila oba dneva brez tehničnih okvar. Na progi sami pa so hitrejši vozniki včasih morali počakati kakšno minuto tiste počasnejše, ki so jih na primernih mestih lahko prehiteli, zaželena pa je bila tudi medsebojna pomoč.X-sportovci so tokrat res zadeli v polno in pripravili odlično tekmo. V prihodnosti upamo, da se bo za izvedbo takih tekmovanj opogumil še kateri klub.

Posadka Erjavec-Vončina je z dobro medsebojno usklajenostjo in brez večjih tehničnih težav s Suzuki Samurajem dosegla odlično drugo mesto ter s prvimi osvojenimi stopničkami pridobila dovolj samozavesti, da z velikim veseljem pričakuje začetek nove sezone. Klub 4x4 Lijak čestita naši posadki za uspešne rezultate na tekmovanju in jim zaželi veliko uspehov v nadaljevanju tekmovanj. Organizatorju tekmovanja X-sport se zahvaljuje za odlično in dobro izpeljano tekmovanje.

 Pripravila: Tadej Špacapan, Rok Erjavec

Galerija slik